Designed for Dementia

 

We have combined over five years of research with our 30 years of experience in geriatric care to produce a warm and thoughtfully planned, homelike environment that encourages freedom of movement and ensures the dignity and comfort of all residents.  Close attention to detail is the hallmark of the center's design. 

Divided into three separate pavilions, our community features a selection of private, semi-private and deluxe suite rooms.  The pavilion design is open and barrier free, so that way finding elements are prominent. Small groups of resident rooms are organized around comfortably furnished family rooms that open into the central pavilion. Each family room has a different wall color and distinct landmark pieces – quilts, furniture, and three-dimensional interactive paintings, to make it easier for residents to distinguish their living area and room location. Display cases at the entrance of each resident bedroom provide a showcase for treasured personal mementos. A continuous wooden walkway around the centralized care station connects the living areas to a number of spacious areas for dining and life enrichment programs, in addition there are large screen monitors for  cable TV viewing and special programming.

The central pavilions and sitting areas are brightened by natural light filtering in from high clerestory windows and skylights. The open floor plan allows for constant, yet unobtrusive supervision, ensuring the residents' safety and security while permitting the highest degree of personal freedom.

Secure courtyards and lush garden areas adjoin the three pavilions. Shaded seating and patio tables, rocking chairs, and comfortable benches provide a serene outdoor environment for needed quite times, family visits, fresh air and sunshine.  Walkways with handrails lead to water features that include a fountain and beautiful waterfall, as well as safe way for the residents to explore an array of flowers and natural landscaping.

From the open floor plan of the pavilions to the walking paths of the therapeutic gardens, the interior and exterior design complements the centers programs.